4D ultrazvuk

4D ultrazvuk přináší nezapomenutelný zážitek – možnost podívat se na tvář miminka ještě před narozením. Tato nejmodernější ultrazvuková technologie umožňuje zobrazit plod v reálném čase, kdy lze sledovat pohyb končetin, tvář nebo dokonce mimiku.

Přestože v lékařských učebnicích se můžeme dočíst, že pohlaví plodu je možné určit již ve 12. týdnů těhotenství, většina ultrazvukových center se neodvažuje určovat pohlaví plodu dříve, než ve 20. týdnu těhotenství. Tento časově dlouhý horizont se snaží snížit 3D/ 4D ultrazvuk pro ženy, které se nemohou dočkat, až se dozví pohlaví svého budoucího dítěte a doposud jim ho jejich lékař nebyl schopen říci.

Některá ultrazvuková centra se pokouší určit pohlaví již v 15. týdnu těhotenství a to i přesto, že úspěšnost určení v tomto období je pouze 50%. V 16. týdnu je centrum schopno určit plod už s 99 % přesností. Proto většina soukromých ultrazvukových center nabízí určení pohlaví plodu od 16. týdnu. Nemocnice toto nabízejí až od 20. týdnu těhotenství, pokud to není pro zdravotní účely nutno zjistit dříve.

Vizualizace plodu

3D ultrazvuk se nejlépe provádí ve 23. až 28. týdnu těhotenství. Většina ultrazvukových center nabízí nejlepší snímky ve 26. až 28. týdnu.

Po 32. týdnu těhotenství plod sestoupí do pánve. I přesto může být ultrazvukový obraz dobrý, ale vyžaduje to už odborné znalosti ultrazvukových technik. Jasný obraz je tedy možné udělat do konce těhotenství v závislosti na poloze dítěte a množství plodové vody.

Metoda dobré vizualizace

Pro lepší snímky při 3D ultrazvuku, doporučujeme nedržet moč, nebo mít plný močový měchýř před samotným 3D ultrazvukem.

Proto se doporučuje pití stejného množství vody za den, 14 dní před 3D ulttrazvukem. Je to proto, aby bylo jasně zřejmé množství a rozeznatelnost plodové vody kolem plodu. Ovšem pití velkého množství vody bezprostředně před 3D ultrazvukem nepomůže lepšímu čí jasnějšímu 3D ultrazvuku.